‘Grad nadzora’: Googleom podržan ‘pametni’ grad izgleda kao neka poremećena noćna mora (Nexus – Svjetlost)


pametni gradovi - digitalna diktatura

.

Projekt izgradnje Googleom podržanog, digitalno povezanog i podacima pogonjenog ‘grada budućnosti’ izgleda kao ostvarenje svih Orwellovih noćnih mora, a trenutno se nalazi u središtu interesa javnosti nakon što je iz projekta u znak prosvjeda otišla stručnjakinja za privatnost osobnih podataka

Izvor: nexus-svjetlost.com

Okrug Waterfront grada Toronta industrijska je pustopoljina, no Sidewalk Labs – sestrinska tvrtka Googlea – tu pustopoljinu želi pretvoriti u prototip ‘grada budućnosti’ u kojem planerima kod mikroupravljanja svakim pojedinim aspektom urbanog života pomažu podaci koji se neprestano prikupljaju i pohranjuju. Ovi planeri objašnjavaju da će susjedstvo Quayside udomiti 5000 ljudi čim bude izgrađeno te još toliko u sljedeće tri ili četiri godine.

Kako bi tim susjedstvom upravljali što je učinkovitije moguće, Sidewalk Labs služit će se cijelim nizom inovativnih tehnologija. Gužve u prometu pratit će se i rješavati senzorima koji će upravljati i svjetlosnom prometnom signalizacijom.

„Kamerama će se nadzirati parkovi i javne površine. Planeri će moći pratiti kretanje svakog vozila, osobe i drona, a kante za smeće pratit će što njihovi vlasnici bacaju kako bi se optimiziralo i upravljanje otpadom.“

‘Digitalni sloj’ naselja

Svi će se ti podaci slati u bazu podataka koju Sidewalk Labs naziva ‘Digitalnim slojem’ tog naselja, planeri će je upotrebljavati za praćenje i fino podešavanje svih aspekata upravljanja, a kasnije će se sve to pohraniti u repozitorij koji nazivaju ‘Trust civilnih podataka’. Podaci pohranjeni u tom trustu neće biti ničije vlasništvo, a pristup će im odobravati poseban odbor.

I tu počinju problemi. Savjetnica Sidewalk Labsa za pitanja privatnosti osobnih podataka Ann Cavoukian tražila je da se iz tog skupa informacija izdvoje osobni podaci stanovnika i Sidewalk Labs se s time složio. Međutim, ta je tvrtka objavila i da od drugih strana koje imaju pristup trustu neće tražiti da se iz bilo kojeg dijela prikupljenih podataka isključe identifikacijski elementi, nego da će ih na to samo ‘ohrabrivati’.

 „Kada sam to čula, rekla sam: ‘Žao mi je. Ne mogu to podržati. Moram dati ostavku jer ste se samim dizajnom ovog pothvata posvetili uključivanju osobnih podataka u svaki njegov aspekt.’” – rekla je Cavoukian prije no što je u petak svoju suradnju s tom tvrtkom prekinula.

Pristup najintimnijim podacima stanovništa

Osim toga, Sidewalk Labs omogućit će trećim stranama da proizvedu aplikacije koje se uključuju u taj digitalni sloj, što im otvara mogućnost pristupa najintimnijim podacima o stanovništvu. Svaki vaš korak i svaka kupovina, mjesta na kojima se češće nalazite, događaji koje posjećujete, pa čak i sadržaj vašeg smeća, sve to može biti vrijedan podatak i dobra lovina za developere trećih strana.

Cavoukian je taj vizionarski projekt prozvala ‘grad nadzora’ i nije jedini stručnjak zgrožen ovim planom.

„Nekadašnji izvršni direktor Blackberryja Jim Balsillie ovaj je projekt nazvao „kolonizatorski eksperiment u nadzornom kapitalizmu”

 Osnivačica tvrtke TechGirls Canada Saadia Muzaffar svoju je poziciju u savjetničkom panelu Sidewalk Labsa napustila ranije ovog mjeseca, rekavši pritom da je „duboko zabrinuta” zbog „nedostatka vodstva u pogledu poljuljanog javnog povjerenja” u toj tvrtki.

 

Slika iznad: Ilustracija iz promotivnog videa na kojem se vidi lokacija ‘pametnog grada’ kako ga planira Sidewalk Labs © YouTube / Sidewalk Toronto

Googleovo blago osobnih podataka

A i zbog čega bi javnost trebala svoje podatke povjeriti jednoj tvrtki povezanoj s GoogleomGoogle već i sada vodi opširnu evidenciju o svojim korisnicima. Tom je tehnološkom divu već sve dostupno pod normalno: svako vaše kretanje s Androidom u džepu, svaki YouTube isječak koji ste pogledali, podaci iz svake učitane aplikacije, kao i slike i zvukovi prikupljeni mikrofonom i kamerom vašeg laptopa.

Sve te podatke Google pohranjuje izuzev – podrazumijeva se – kada vlada zatraži da joj ih dostavi, a američke su vladine agencije to učinile već više od 20.000 puta samo u prvoj polovici 2018., pri čemu je 80 posto tih zahtjeva već ispunjeno.

Što se može, to je vlada, no barem tom Googleovom blagu osobnih podataka ne mogu pristupiti i privatne tvrtke, zar ne? Nažalost, mogu. Google je američkim senatorima još u srpnju dao do znanja da developerima aplikacija dozvoljava da podatke svojih korisnika dijele s trgovcima radi ciljanog oglašavanja „sve dok je korisnicima način na koji se ti podaci upotrebljavaju transparentan”. A obavijest o tome možda će se pojaviti kao skočni okvir kod instaliranja aplikacije ili je skrivena u izjavi o zaštiti osobnih podataka.

„Usto što Google već uživa u nesmetanu pristupu vašem digitalnom životu, Sidewalk Labov projekt u Torontu teži širenju tog pristupa i na vaš fizički život.“

Nije ni čudo što stručnjake poput Cavoukian muče posljedice toga po privatnost građana. Vaši osobni podaci i vaša privatnost iznimno su važni. To nije samo temeljno ljudsko pravo. To je sam temelj naše slobode.” – rekla je.

Ili, kako je to rekao izvrši direktor Applea Tim Cook na konferenciji o privatnosti koju je ovoga tjedna u Belgiji financirao EU: Podaci koji se prikupljaju radi izrade digitalnog profila tvrtkama omogućuju da vas upoznaju bolje no što vi sami sebe poznajete. To je pravo lice nadzora.

Izvor: nexus-svjetlost.com

POGLEDAJTE VIDEO I SAZNAJTE ZAŠTO NAS TRPAJU U MEGA ‘PAMETNE’ GRADOVE

. 

Коментари

Популарни постови са овог блога

NAJNOVIJI PLAN BILA GATESA ZA DEPOPULACIJU PLANETA: Zamračiti nebo, uništiti ekosustav i izladnjeti sve do smrti

VODITELJ UDARIO NA BILA GEJTSA: On nije Bog, pa da zamrači sunce - svet nije njegovo dvorište!! (VIDEO)

Što možemo učiniti da smanjimo unos aluminija u organizam i što možemo učiniti da izbacimo aluminij iz organizma